Dobry klimat w gastronomii
Kierujesz lokalem gastronomicznym, kawiarnią, restauracją lub barem i chcesz zadbać o klimat dla klientów i klientek Twojego lokalu? Weź udział w naszym spotkaniu i dowiedz się jak stworzyć dobry klimat w swoim lokalu ratując miasto. Niektóre z trendów obserwowanych w miastach osiągają poziom absurdu i doczekały się swoich określeń kojarzonych z chorobami.
Przykłady miejskich chorób
BETONOZA – nadmierne, nieprzemyślane używanie betonu w przestrzeni publicznej, często powiązane z wycinaniem drzew i zmniejszaniem zacienionej powierzchni. [1]
SAMOCHODOZA – nadmiar samochodów w mieście powodujacy jego dewastacją. [2]
SZYLDOZA – nadmierne, nieprzemyślane i niegustowne wypełnianie przestrzeni miejskiej wszelkiego rodzaju szyldami reklamowymi, bilbordami itp. [3]
TUJOZA – nadmierne, nieprzemyślane wykorzystywanie tuj w przydomowych ogródkach. [4] Naszym zdaniem nie tylko w przydomowych ogródkach, ale również w przestrzeni publicznej.
Na pierwszy rzut oka związek tych zjawisk z gastronomią może być dość odległy. Podczas spotkania udowodnimy, że jest to tylko złudzenie, a lokale gastronomiczne mają w tej kwestii dużo do powiedzenia. Pokażemy również, że przeciwdziałanie rozwoju tych chorób napędzi Twój biznes i ściągnie więcej klientów!
Dołącz do spotkania we wtorek 19-go kwietnia o godzinie 14:00 spotkamy się na webinarze, żeby przez godzinę porozmawiać o tym, na co chorują nasze miasta i jak temu zaradzić. Zarejestruj się klikając w przycisk REJESTRACJA wyżej.
Rozwiązania miejskich problemów
Podczas spotkania postaramy się podpowiedzieć jak zwiększyć potencjał lokali gastronmicznych i jednoczesnie przeciwdziałać pogorszaniu się zdrowia naszych miast. Nasza inspiracją niezmiennie będą Cele Zrównoważonego Rozwoju. W szczególności Cel 11, czyli „Zrównoważone miasta i społeczności”, który mówi o skutecznym wdrożeniu praktyki w zakresie planowania i zarządzania terenami miejskim, które pozwolą sprostać wyzwaniom związanym z urbanizacją (przewidywany wzrost liczby ludzi zamieszkujących obszary miejskie to 5 miliardów do 2030 roku!).
O klimatycznej gastronomii rozmawiać będą:

Justyna Glusman
Absolwentka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie oraz London School of Economics and Political Science w Londynie, gdzie obroniła doktorat w dziedzinie polityki gospodarczej. Obecnie dyrektor zarządzająca w Stowarzyszeniu Fala Renowacji promującym renowację energetyczną budynków w kontekście walki z kryzysem klimatycznym, zjawiskiem ubóstwa energetycznego, a także jako odpowiedź na potrzebę wzmocnienia bezpieczeństwa energetycznego kraju. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy w instytucjach administracji publicznej, samorządu terytorialnego oraz w sektorze prywatnym.
Od 15 lat zajmuje się rozwojem regionalnym, programowaniem funduszy unijnych i tematyką zrównoważonego rozwoju. Od wielu lat działa społecznie na rzecz lepszej przestrzeni miejskiej w Warszawie. W wyborach samorządowych 2018 kandydatka koalicji ruchów miejskich na urząd prezydenta Warszawy. W latach 2018-2021 pełniła funkcję dyrektora koordynatora ds. zrównoważonego rozwoju i zieleni w urzędzie m.st. Warszawy w randze zastępcy prezydenta miasta. Była odpowiedzialna za przygotowanie programu wymiany kotłów na paliwa stałe, opracowanie miejskiej polityki adaptacji i mitygacji zmian klimatycznym oraz zarządzanie i rozwój terenów zieleni. Członkini Rady Programowej Kongresu Obywatelskiego oraz Rady Ekspertów THINKTANK.

Krzysiek Rzyman
Zielony Przedsiębiorca i dziennikarz. Właściciel dwóch kawiarni STOR, które w swoje DNA mają wpisane ideę less-waste. Kompostownik, rezygnacja z jednorazowych opakowań, zielona energia w gniazdku – STOR wprowadzał to jako pierwszy. Krzysiek nagrywa Zielony Podcast w którym porusza najważniejsze tematy związane ze zmianami klimatu, transformacją energetyczną oraz zero-emisyjną gospodarką obiegu zamkniętego.

Paulina Katarzyna Oniszk
Edukatorka ekologiczna z firmy Interseroh Organizacja Odzysku Opakowań S.A. Menedżerka projektu Sustainable Circle, autorka artykułów na portalu i redaktorka publikacji na temat zrównoważonego rozwoju i wykorzystania Celów Zrównoważonego Rozwoju. Współautorka publikacji „SUP-er gastro” o dyrektywie Single Use Plastics, którą można pobrać TUTAJ.
Na celownik weźmiemy 11. i 12. Cel Zrównoważonego Rozwoju,
czyli „Zrównoważone miasta i społeczności” oraz
„Zapewnienie wzorców zrównoważonej konsumpcji i produkcji”.
Poznaj Cele Zrównoważonego Rozwoju – przeczytaj o nich tutaj.
Źródła
- ↑ OJ UW – betonoza (dostęp 13.07.2021)
- ↑ Dlaczego tak trudno o porządek w mieście część 3.: Samochodoza – lodzkaautodestrukcja.pl (dostęp 03.04.2021)
- ↑ OJ UW – pasteloza (dostęp 13.07.2021)
- ↑ OJ UW – tujoza (dostęp 13.07.2021)